Η θρεπτική αξία του παγωτού 

Δε χρειάζεται να αποκλειστεί από τη διατροφή αν καταναλώνεται με μέτρο

Είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού. Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Έχει οπαδούς φανατικούς και παθιασμένους. Φράουλα,σοκολάτα,βανίλια,παρφέ,τζατζίκι,καραμέλα. Ποιο; Μα φυσικά το παγωτό!

Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κτλ.

Τα «υπέρ» του παγωτού

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία αντιθέτως, είναι τρόφιμο που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών.Το παγωτό είναι καλή πηγή λήψης του γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.Το παγωτό περιέχει επίσης κακάο, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το κακάο και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών στο παγωτό προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται από το λίπος του γάλακτος και αυξάνουν την ενεργειακή αξία του παγωτού. Το παγωτό σοκολάτα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα υπόλοιπα παγωτά. Δεν έχουν όλα τα τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αρνητική επίπτωση στο λιπιδαιμικό προφιλ, και παράδειγμα αυτού είναι το στεατικό οξύ που περιέχεται στη σοκολάτα. Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γάλα που περιέχει χαλαρωτικές ιδιότητες.Επιπλέον,Το παγωτό δεν περιέχει και δεν χρειάζεται συντηρητικά. Το παγωτό είναι ένα δροσιστικό και απολαυστικό τρόφιμο και δεν θα έπρεπε να το στερηθούμε κυρίως τους θερινούς μήνες.Τα τελευταία χρόνια τα παγωτά τύπου διαίτης που περιέχουν 0% λιπαρά ή/ και υποκατάστατα ζάχαρης αυξήθηκαν κατά πολύ. Ακόμη,τα παγωτά τύπου light μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα και οι διαβητικοί.

Οι «αδυναμίες» του παγωτού

Το παγωτό, εκτός του ότι είναι μια πλούσια τροφή σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο διότι μπορεί σε κάποια άτομα, λόγω υπερκατανάλωσης να δημιουργήσει ανεπιθύμητες καταστάσεις και η απόλαυση του παγωτού να μετατραπεί σε διάφορες δυσάρεστες επιδράσεις για τον οργανισμό όπως αμυγδαλίτιδα, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία, κ.α.Μη ξεχνάμε ότι το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια πλούσια πηγή θερμίδων και θέλει μέτρο η κατανάλωση της.Το παγωτό περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη (κυρίως το παρφέ).Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.Συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος για τη βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παγωτού.Συνάμα είναι ένα ευπαθές προϊόν και γι' αυτό επιβάλλεται συνεχής και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος.Τέλος,τα παγωτά πρέπει να διατηρούνται και να ψύχονται στο ψυγείο για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά και να εμποδίζεται κάθε φορά η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Άρα,αγαπημένοι μου φίλοι απολαύστε το παγωτό χωρίς τύψεις.Καλοκαίρι έχουμε!Ειδικά εσείς που λατρεύετε τα γλυκά, όπως εγώ, τώρα βρήκατε μια δικαιολογία να επισκέπτεστε το πιο κοντινό ψυγείο και να εφοδιάζεστε ... 



© 2018 Aιμιλία Ιατρίδη Σκάλα Λακωνίας 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε